Oh-Oh, gelijk al de O

Want ik heb geen platen waarvan de artiestennaam met een N begint. Dat scheelt weer, als we zo doorgaan zijn we sneller bij de Z.
Vóór 20 november moet dat gebeurt zijn. Daar heb ik mijn reden voor, maar dat lezen jullie tegen die tijd nog wel.

Voor zover ik nu kan nagaan heb ik drie LP’s die in de O-categorie vallen.

Mike Oldfield – Tubular Bells****
Mike Oldfield – Discovery***1/2

De geniale multi-instrumentalist, componist en producer Mike Oldfield kreeg in 1973 grote bekendheid met de lp ‘Tubular bells’, waarop alle instrumenten door hemzelf werden bespeeld. Ik heb de LP in die tijd wat afgedraaid, maar ook nu klinkt-ie nog best goed, ook al kan ik hem inmiddels dromen.

Evenals zijn latere werk bestaat deze plaat uit gecompliceerde symfonische muziek. Vooral kant 1 is zeer bekend en eigenlijk ook meteen het beste deel van de plaat.Discovery kwam elf jaar later uit, en is eveneens een goede plaat. Een mix van pop en folk, met hier en daar ook nog een vleugje symfo. Er staan zeven mooie songs op, gezongen door de Schotse folk-zangeres Maggie Reilly en haar collega Barry Palmer. Meest aansprekende nummer is To France, dat toentertijd een hit was, en de fraaie instrumental The Lake.

Roy Orbison – All Time Greatest Hits****1/2
Het is alweer 15 jaar geleden dat de Amerikaanse zanger Roy Orbison het aardse tranendal verliet. Hij heeft de mensheid echter een klein, maar fraai oeuvre nagelaten. Enkele tientallen prachtsongs, die in ons aller collectieve geheugen zijn gegrift. ‘It’s Over’ bijvoorbeeld, een enorme hit in de jaren zestig. Of ‘In Dreams’, ‘Crying’ en ‘Oh, Pretty Woman’. Allemaal welbekend, niet in de laatste plaats door Orbisons karakteristiek-kwetsbare, hoge stem. Daardoor wonnen zijn songs alleen nog maar aan schoonheid.
In de tweede helft van de jaren zestig werd de in 1936 geboren Texaan getroffen door zwaar persoonlijk leed. In 1966 kwam zijn vrouw Claudette om het leven bij een motorongeluk. Twee jaar later verloor Orbison twee van zijn drie kinderen bij een brand. Het duurde jaren voordat Roy Orbison deze tragedies had verwerkt.

In de jaren zeventig teerde Roy Orbison, bij gebrek aan nieuwe successen, vooral op oude roem. Nadat zijn vroegere hit In dreams door de Amerikaanse regisseur David Lynch gebruikt werd in diens film Blue velvet, keerde de belangstelling voor zijn persoon terug. Zo hielpen collega’s hem met de tv-special Roy Orbison and friends. In deze opnamen zongen Bruce Springsteen, Jackson Browne, Bonnie Raitt en anderen songs van Orbison, waarna muziekmaatschappij Virgin hem een contract aanbood. Met Bob Dylan, Tom Petty en George Harrison vormde Orbison de Travelin Wilburys. Er verscheen toen ook weer een nieuw album van Roy Orbison, getiteld Mystery girl. Daarop zong hij onder meer songs van Elvis Costello, Jeff Lynne en Tom Petty.Roy Orbison overleed in december 1988 aan een hartaanval in het ziekenhuis in Nashville.

No Responses Yet

  1. Toen ik mijn vrouw Bettie leerde kennen, bleek dat we een aantal platen dubbel hadden waaronder:
    Tubular Bells van Mike Oldfield.

    Daarnaast de dubbel LP met de soundtrack van de film Hair.

    De 3e plaat die we allebei hadden, komt bij jou pas onder de “S” aan de beurt.

  2. Nog even geduld, de S komt er aan! Ik heb trouwens heel wat LP’s in de ‘S-categorie’…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: