Andy warhoofd? Other Voices, Other Rooms…

“Een warhoofd was hij zeker, want hij was overal tegelijk mee bezig”, aldus fotomodel Appolonia van Ravenstein, die met Andy Warhol heeft samengewerkt. Maar het is natuurlijk wel een voor de hand liggende naamgrap.

Warhol1Warhol2Warhol3 Warhol6Warhol7

Wie school er eigenlijk achter het het personage Andy Warhol, die fragiel uitziende man met die excentrieke zilvergrijze pruik en de lispelende stem? Hoe keek hij naar de wereld om hem heen? “Warhol hield van mensen en was door hen gefascineerd”, aldus Geralyn Huxley in haar essay over Warhols films. “Hoewel hij vaak als antisociaal wordt afgeschilderd, was hij in werkelijkheid een gepassioneerd sociaal mens, enthousiast betrokken bij de mensen om hem heen en altijd aanwezig bij feestjes en evenementen waar hij zich kon mengen onder zowel beroemdheden als het publiek. Het was hem om het even”.

Warhol was een van de invloedrijkste kunstenaars van zijn generatie, en al net zo’n icoon van de jaren zestig als sommige personages die hij uitbeeldde, zoals Marilyn Monroe. Ruim veertig jaar later staat hij nog volop in de belangstelling. Vooral in Amerika wordt bij elke lezing aan zijn persoon gerefereerd. Ook getuigt een grote expositie in het Stedelijk Museum CS te Amsterdam hiervan. Tot 13 januari 2008 te bezichtigen!

Vandaag dus maar een dagje Amsterdam. Alweer naar het museum? Ja, ik heb een museumjaarkaart dus zal ik ‘m gebruiken ook. Spijt dat ik ‘m heb aangeschaft heb ik allerminst. Ik was niet een echte museumfreak, maar dat is wel aan het veranderen. Er zijn tegenwoordig doorlopend interessante of boeiende exposities.

Warhol9

Warhol10Warhol11Warhol12Die van Warhol hoort daar zeker bij. Er zijn vooral veel films van zijn hand, of die aan hem gerelateerd zijn, te zien. Er staan tientallen monitors opgesteld, op elk daarvan zo’n film. Je zou er de hele dag kunnen doorbrengen. We zijn ook nog even op de elfde verdieping geweest van het gebouw waarin het museum momenteel (tijdelijk?) is gevestigd. Van daaruit heb je een fraai uitzicht over Amsterdam (zie foto’s). Je kunt er ook voor een schappelijke prijs prima lunchen. Ook kun je in de museumwinkel heel aantrekkelijke hebbedingetjes kopen, zoals tassen, vazen, horloges, kussens, t-shirts, posters, kunstboeken en allerlei gadgets.

Voordat we doorliepen naar het Waterlooplein om de Hortus en het Joods Historisch Museum te bezoeken, gingen we Al Hema binnen, een Arabische variant van de Hema. Daar liggen allemaal spulletjes met Arabische teksten en prijzen. Het is een kunstproject van culturele instelling Mediamatic over hedendaagse Arabisch-Nederlandse kunst, design en cultuur, maar je kunt er wel bepaalde zaken kopen. Alleen heeft de Hema er niets mee te maken, sterker nog: het bedrijf heeft zich van dit project gedistantieerd.

De Hortus ging trouwens niet door, de toegangsprijs van zes euro vonden we net iets te duur, maar we hebben wel het Joods Historisch Museum bezocht. Daar was ik nog nooit geweest. De expositie van Russisch-Joodse kunstenaars was wel interessant, maar we waren ietwat teleurgesteld dat Chagall er niet bij hing.

De middag afgesloten met een cafébezoek. We tracteerden onszelf op thee, koffie en ‘huisgemaakte’ appeltaart met slagroom.

   

Advertisements

No Responses Yet

  1. je hebt weer een mooi dagje Amsterdam gedaan Cultuurbarbaar, of moet ik zeggen Cultuurminnaar?

  2. Je faam was je vooruitgesneld. Ze hadden de rode loper voor je uitgerold.

  3. Mooi dagje Amsterdam zo. Vooral je fascinatie voor de jaren zestig is zo goed aan zijn trekken gekomen met Andy Warhol.

  4. Voor mij persoonlijk is Warhol belangrijk als inspirator van the Velvet Underground en die Popart… ach het zal wel.

  5. Rick, inderdaad, ik bedacht mij nog dat ik dit erbij had moeten schrijven. Lou Reed en John Cale treden nog regelmatig op in ons land, zij het niet samen.

  6. Tussen al die indirecte geilheid die van Warhol’s films afspatte vond ik het filmpje van dat oude Tsjechische besje, Warhols moeder, ontwapenend en eigenlijk ook shockerend om te zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: