Zita Swoon: prachtvol en onnavolgbaar

Gisteravond met Frank naar Het Paard gegaan waar wij in een uitverkochte zaal genoten van een onnavolgbaar goed concert van de Antwerpse band Zita Swoon. Een groep die met geen andere band te vergelijken is en zich in muzikaal opzicht niet in een vakje laat plaatsen.

Zita Swoon speelde in het midden van de zaal, niet afgescheiden van het publiek, dat zich deels staande, deels zittende op de grond rond de band had gegroepeerd. Alsof The Seventies waren teruggekeerd. Ook waren de dubbele balkons rondom helemaal vol. Frank en ik zaten helemaal bovenaan, op de achterste tribune, van waar we een mooi uitzicht op de band hadden.

ZitazwoomgoedZitazwoonaardigZitazwoongoedhoorZitazwoonspeeltZodra de band opkwam en de eerste tonen had ingezet van een nummer dat als muziek bij een Franse film niet zou misstaan (of misklinken?), wist je al: dit kan niet meer stuk. Er volgde een weergaloos concert van een grote muzikale rijkdom, het ene na het andere vernuftig gearrangeerde nummer, waarbij vooral het schitterende toetsenwerk van Joris Caluwaerts opviel, vol verrassende wendingen en overgangen. Multi-instrumentalist Tom Pintens vormde met de dames Eva en Leonie Gusels van Radio Candip de fraaie backingvocals, Bart van Lierde was als bassist de ‘backbone’ van de groep terwijl, (nu we toch bezig zijn met de line up volledig te maken), het subtiele en geraffineerde percussiewerk van Aarich Jespers en Amel Sera Garcia kwam.

ZitazwoonzangerMaar de meest opvallende en charismatische persoon van het stel was, ondanks zijn frêle gestalte, zanger-gitarist Stef Kamil Carlens, die met zijn wat hese stem en intense voordracht het aandachtig luisterende publiek om zijn vinger wond. Maar wat voor muziek is het nu? Tja, ik gaf het hierboven al aan: zeer divers en uiterst muzikaal, soms heel verstild en intiem, dan weer heftig rockend, soms jazzy, met trip hop, funk en dance. Maar één ding is duidelijk: dit is een groep die helemaal voor de muziek gaat en voor niets anders.

Onder de videoclips van Zita Swoon op Youtube vond ik onderstaande. Het aardige is dat de groep dit nummer speelt in Oostende, in het huis van de befaamde kunstschilder James Ensor. Je ziet het ook aan die grillige maskers, typisch Ensor. Daar staat nog een orgel dat door de kunstenaar zelf is bespeeld.

Everything is not the same

Thinking About You

Advertisements

No Responses Yet

  1. Geen YouTube filmpje beschikbaar?

  2. Inderdaad een geweldige band Fred! De cd ‘A Song About A Girls’ heb ik op mijn mp3 speler staan en die muziek heb ik vaak op onder de zonnebank. Heerlijke wegzweef muziek!

  3. Ik ben jaloers! Stef Kamil heeft ook nog een tijdje meegedaan met dEUS. Erg goed allebei.

  4. Paard van Troje is altijd gezellig !

  5. Er zijn inmiddels ook foto’s van het concert te zien op de site van het Paard van Troje: http://www.paard.nl/PhotoAlbum.aspx?group-id=17&album-id=208

  6. Fantastische beelden in het huis van James Ensor van Zita Zwoon het huis weer ouderwets in swing:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: