Zondag-varia

Dit wordt een wat merkwaardig blogje, want het gaat over van alles en nog wat. Zo was mijn zondag ook. Het grootste deel van de dag ben ik thuisgebleven, op een uurtje Fitness na (nee, geen Fitna).

Wel grappig, bij Knetemann, waar overwegend zeer brede en zeer gespierde mannenbroeders zich afbeulen, zag ik zowaar twee bekende Hagenezen, de bekende acteur Stefan de Walle, en de Haagse Harrie onder de dichters, Boozy.

Mickey2MirrorukcompairisonphotoToch is die Stefan van de Walle niet het musculaire type zoals zijn Amerikaanse collega Mickey Rourkey. Mijn hemel, wat is die man veranderd. Van de knappe, zachtaardig-vriendelijk ogende en wat mysterieus-zwijgzame acteur van twintig jaar geleden is hij geëvolueerd tot een ruige, getatoeerde kerel met lang haar, giga-biceps en tattoos die ook privé een behoorlijke lastpak schijnt te zijn. En uiteraard behoorlijk ouder geworden, hij is nu 58 jaar. Hij ziet er niet uit (ook door de plastische chirurgie, ondergaan nadat zijn gezicht behoorlijk gehavend was tijdens zijn tweede carriere als bokser), maar toch heeft hij met de film ‘The Wrestler’ een enorme come-back gemaakt; zijn acteerprestaties hebben grote indruk op de Hollywood-goegemeente en ook daarbuiten gemaakt.

ChrislanganNu is het een groot misverstand te denken dat spierbundels per definitie dommekrachten zijn. Sterker nog: de naar alle waarschijnlijkheid intelligentste man ter wereld ìs een bodybuilder. Zijn naam is Chris(topher) Langan, een autodidact met een I.Q. van tussen de 192 en 210! Hoger dus dan ‘een’ Einstein of ‘een’ Mozart. Vroeger had je die boekjes van Hans Eysenck met IQ-testen. Wat mij daarvan vooral is bijgebleven was zijn stelling – kort door de bocht geformuleerd – ‘Hoe intelligenter, hoe welvarender/rijker’.  Dat dit echter niet altijd opgaat bewijst Langan wel. In het dagelijks leven is hij namelijk géén wetenschapper, politicus, kunstenaar of zakenman, maar portier… Maar goed, dat groot maatschappelijk succes niet altijd gepaard hoeft te gaan met een extreem hoge intelligentie bewijzen tal van BN’ers wel, het gaat ook om charisma, ‘mazzel’, meer goede kennissen dan kennis, een zeer specifiek en maatschappelijk gewild talent (voetballer of zanger(es) bijvoorbeeld) en ga zo maar even door.

Fascinerend vind ik het wel, reden dat ik op Youtube ben gaan snuffelen of er iets van David Langan op staat. En zowaar! http://www.youtube.com/watch?v=-ak5Lr3qkW0 . Afgezien van zijn heldere blik en gedecideerde, efficiënte manier van formuleren, zie je zijn genialiteit niet onmiddellijk van hem af. Maar hij is het wel. Omstreden is hij ook, gelet op de reacties, maar dat krijg je al snel natuurlijk als je met je kop (of intelligentie) boven het maaiveld komt.

Img_7005Img_7007Er zijn echter nog meer genieën van het niveau-Langan bekend, zoals een 7-jarige chirurg. Allemaal van die types die al aan de universiteit doceren op het moment dat hun leeftijdgenoten nog de basisschool moeten afmaken.

Vanmiddag heb ik weer eens het penseel ter hand genomen. Het werd weer eens tijd. Ik ben momenteel met twee schilderijen bezig, maar ze zijn nog niet af.

Advertisements

No Responses Yet

  1. Och Fred zo is het nu eenmaal een ons geluk heb je meer aan dan een kilo verstand!

  2. Leuke varia! Toevallig nu op de bank met een Ba-varia?

  3. Een iq van rond de 200? Naar basketbaltelling gemeten misschien 🙂

  4. Aparte docu is dat, van die Langan. Ik moest denken aan die film van Matt Damon en Ben Affleck, Good Will hunting.

  5. kleine correctie: die Langan-dude is geen bodybuilder … hij traint wel met gewichten, dat wel … (mijn trots gebiedt me deze rechtzetting te laten publiceren 😉 )

  6. Welke weblogster is dat in dat strakke pakje.

  7. Koen, is nog(?) onbestemd. Dit moet nog meer gestalte gaan krijgen!

  8. Ik werk met (hoog)begaafde mensen met een aan autisme verwante stoornis. Ik kan je verzekeren dat hoogbegaafd zijn (IQ > 130) helemaal niets zegt over maatschappelijk goed kunnen functioneren. Iemand met een IQ van 140 die niet voor zichzelf kan zorgen bijvoorbeeld..

  9. Mooie schilderijen Fred! In de rechtse afbeelding meen ik iemand van het DreamDuo te herkennen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: